Harold ”Hawk” Hawkshaw Hawkins jr.

Huvudnumret på festivalen i Östervåla var den amerikanske låtskrivaren och sångaren Harold ”Hawk” Hawkshaw Hawkins jr. Hawk berättar att han föddes in i en familj av countrylegender, där den störste var hans far som tyvärr gick bort innan Hawk föddes 1963. Fadern dog i samma flygolycka som Patsy Cline och ett par andra. Även modern var en känd countryartist. Själv hade han aldrig varit utanför USA:s gränser och var mycket tacksam över mottagandet i Sverige och i synnerhet på festivalen.

Hawkins har en mycket mörk och kraftig basröst, och han nyttjar den till att sjunga med kraft. Han sjunger lite blandat med en övervikt av eget material, och tar bland annat ”Sixteen tons”, som Tennessee Ernie Ford gjorde till en stor hit 1955, Johnny Cash hitlåt ”Ring of fire” och Hank Williams jr ”Country state of mind”. Överlag håller Hawkins en hög nivå, både på låtmaterial och framförande, och trots att han säger själv att han är låtskrivare mer än sångare så märks det att det är en människa som har hållit på med musik i hela sitt liv som står på scenen. Amerikanska countrysångare är genuina och jag tycker att när de två amerikanskorna på festivalen i Vemdalen 2012 var både slätstrukna och nästan en smula oengagerade, så gjorde Hawkins ett gott intryck och en spelning med både känsla och drag under sulorna på bootsen.

IMG_1933 IMG_1852_650D IMG_1847_650D IMG_1845_650D IMG_1842_650D IMG_1823_650D IMG_1821_650D