Lördagen i Vemdalen, en countryfest av rang

Som jag skrev tidigare så var fredagsunderhållningen på countryfestivalen i Vemdalen riktigt bra, och på papperet så såg lördagens band nästan bättre ut. Det var några som för mig var nya och några andra som var mer än välkända.

Först ut var Heart Break Hills som underhöll från den mindre scenen som kallas diligensen. Periodvis hade bandet sällskap på scenen och det såg otroligt trångt ut med fyra musiker på den lilla scenen, men man lyckades klara av det och levererade god musikunderhållning, både innan programmet på stora scenen tog sin början, och sedan mellan akterna på stora scenen.

På stora scenen började programmet kl 19 med Buckersfield, som även spelade på fredagen och därför inte nämns vidare här. Kl 20 var det så dags för ett spännande band, Midland, med bas i Östersund och medlemmar från Jämtland. Sångerskan Andrea Godenius var en trevlig bekantskap och bland annat hennes avslutning på Bobby McGee kommer att sitta kvar i minnet länge.

Efter Midland var det så dags för rutinerade Kentucky. Kentucky vann SM i country redan 1985, det vill säga när vissa av artisterna som var med i andra band inte ens var födda. Duktiga musiker med den musikaliske ledaren Tommy Andersson i spetsen och där för mig Lars Åstrands fiolspelande var en höjdpunkt, ger ett mycket väl godkänt i betyg.

När vi gick in i andra halvlek i lördagsuppställningen så var Woodstate från Medelpad först ut. Till skillnad från Midland, Kentucky med flera som jag aldrig sett live förut har jag sett Woodstate många, många gånger. Det är alltid bra, men här känns det som att man gör som hockeylaget som blir lika bra som sina motståndare och lyfte sig själv i håret och levererade den bästa spelning jag sett Woodstate göra. Det var fullt drag från första till sista ton och Fredrik Backlund sjöng med en sällan skådad inlevelse. Och då är den ändå inte på något sätt bristfällig annars heller.

Nu var publiken varm på alla plan och näste man som fick stafettpinnen var Don Redmon. Don Redmon, namnet till trots, är en svensk sångare och denna dag hade han inga mindre än Kentucky som kompband. Andreas, som han egentligen heter, har en gudabenådad stämma och körde både en del eget material och några klassiker. Flera av de egna låtarna finns på den nysläppta skivan ”Walk in the footsteps”, har du inte köpt den redan så gör det! Don Redmon hade, förutom Kentucky, två gäster till hjälp. Dels hans egen son, som gjorde en duett på låten ”About fishin’ and drinkin'” och dels Annika Sillars, som han även gjorde en duett med under hennes spelning på fredagen. ”Today I started loving you again” framfördes på ett alldeles fantastiskt sätt.

Sista bandet ut på lördagen var inga mindre än norska Nashville. Det är ett rutinerat gäng norrmän som varit på besök i Vemdalen flera gånger tidigare, och som även i år hade jamsession i sitt tält tidigare på lördagen. Sångaren Frank Kåre Vangen har en röst som är mycket lätt att fastna för och bandet spelar bra country med många snabba låtar. Många av låtarna man körde kändes igen från skivan ”Better days” från 2010, men det var även en hel del nytt material. Kan man hoppas på att det är ny skiva på gång? Till och från under både fredagen och lördagen hade regnet hängt i luften, och när Nashville spelade så kom allting på en gång. Det regnade friskt vilket fick en del av publiken framför scenen att gå in i öl- och restaurangtältet istället. Många tappra stod dock kvar och lyssnade och sjöng med.

En otroligt stark avslutning på en riktigt, riktigt bra festival! Vi är många som hoppas på att festivalgeneralen Johnny Bäck arrangerar en festival nästa år igen.

Om man ska komma med några synpunkter på arrangemanget så tycker jag att det är synd att det verkar ha bestämts ganska sent att festivalen skulle bli av. Jag hörde idag efter att ha kommit hem till Sundsvall igen att det var countryfans här som trodde att festivalen var inställd även i år, för man hade kollat redan i april för att kunna planera sina resor i sommar. Så bestäm redan nu ATT det blir en festival, bestäm NÄR och se till att hemsidan lever med information om vilka band som är klara och annan information. På så vis har publiken en möjlighet att planera in sitt besök på Sveriges trevligaste countryfestival!

Det finns massor av bilder och film från festivalen, och var hittar ni det om inte precis här på svenskcountry.se!